Zboží

Datle místo cukru

Datle jsou plody palmy datlové, přesněji řečeno datlovníku pravého (Phoenix dactylifera). Toto ovoce je oválná peckovina ve žlutohnědém, červeném, až temně hnědém barevném odstínu. Pro uchování dlouhé trvanlivosti se datle suší a to hned dvěma způsoby

  • rovnou v místě sklizně, a to na přímém slunci
  • takzvanou sublimační lyofilizací – což je sušení silným mrazem při nízkém tlaku vzduchu

Protože jsou oba způsoby sušení šetrné, nepřicházejí datle o své cenné prvky a zůstávají zachovány i látky antioxidačně a enzymaticky aktivní.

dates-1067265_960_720

Co je na datli – kromě chuti – mimořádného? Obsahuje značné množství draslíku, ale také chlor, železo, vápník, hořčík, mangan, měď a selen; dále provitamín A; řadu B vitamínů – riboflavin, niacin, thiamin, B6 a B12; vitamín C a vlákninu a má vysoký obsah sacharidů – je tedy okamžitým energetickým zdrojem, což lze využít třeba při sportu nebo při fyzické náročné práci. Také na cesty je vhodnější vzít s sebou raději balíček datlí než řízek či karbanátek, jak u nás bývalo zvykem. Rovněž je lepší dát dětem datle místo jiných sladkostí, třeba bonbonů, které jsou kyselinotvorné, kdežto datle nikoliv.

date-palm-331293_960_720

Datle pochází z Iráku, odkud je člověk rozšířil do teplých oblastí celého světa. V Severní Africe a na Blízkém východě patří dodnes k základním složkám potravy – ze sušených datlí se mele mouka, a dokonce se jimi krmí i zvířata. Největším dodavatelem datlí na evropský trh je Alžírsko a Tunisko, částečně Izrael a Amerika. Při nákupu sušených datlí se vyhněte těm, které jsou konzervované sírou.

U nás se datle konzumují převážně sušené, avšak není nutno je jíst jen zasyrova – velice dobře se hodí do závinů či vánočního cukroví, anebo do různých nepečených zákusků a sladkostí. Kromě datlí sušených Nakliceno.cz můžete vyzkoušet i datlový sirup; ten se vyrábí z čerstvého datlového ovoce a v domácnosti se může použít místo cukru jako sladidlo.